Sök bostad - Hemnet, Booli, Blocket m fl.

Många alternativ med en dominant

2010 skrevs ett inlägg om hur Hemnet befäst sin dominerande ställning genom att oschysst stoppa potentiella konkurrenter (läs gärna gamla inlägget här). I detta inlägg lyftes bl.a fram att Hemnet egentligen inte behövde använda dessa fula knep för att dominera marknaden för bostadssök. Poängen är att Hemnet som enda aktör har allt data enkelt tillgängligt, till skillnad från sina konkurrenter som måste "skanna" andra webbplatser för att få tag på innehållet.

Det är tveksamt om företrädare för Hemnet läste det gamla inlägget, men de har hur som helst agerat som det gamla inlägget föreslog - dvs gjort något bra själva istället för att fokusera på att förstöra för sina konkurrenter.

Idag är Hemnet fortfarande helt dominerande trots att det finns flera konkurrenter på marknaden. De flesta konkurrenterna är "inte så finansiellt starka" och har därför svårt att ta upp kampen på allvar med Hemnet. På senare tid har dock Blocket (som verkligen har finansiella muskler genom sin ägare Schibstedt) satsat hårt på sin bostadssektion. Denna satsning har skapat oro hos Hemnet och hos vissa mäklare. Det man oroar sig för är att Blocket, genom massiv marknadsföring, skall lyckas locka över många användare från Hemnet.

Det är dock osannolikt att Blocket skall lyckas med sin satsning, trots sina finansiella muskler och starka närvaro på nätet. Orsaken är att Blocket är för generellt. När det kommer till bostadsaffärer vill de flesta ha en marknadsplats som är fokuserad på bostäder. Inte en marknadsplats där man även kan köpa begagnade barnkläder och enhjulingar.

Mest betydelsefulla sajterna för att söka bostäder idag

  1. Hemnet
  2. Booli
  3. Blocket
  4. Bovision
  5. HittaHem
  6. Boliga

Kan någon hota Hemnets ställning

På kort sikt är det osannolikt att Hemnet skall förlora sin dominerande ställning. Det största hotet får nog sägas vara deras egen styrelse. Styrelsen beslutade tidigare i år att börja ta betalt av säljarna för att annonsera på Hemnet. Från den första juli 2013 fakturerar Hemnet varje bostadssäljare som annonserar på sajten 600 kr.

Beslutet är kontroversiellt många mäklare har visat missnöje och känner sig överkörda. Pasha Sabouri mäklarfirman Notars VD och även ordförande i Fastighetsmäklarförbundet (FMF) tyckte att beslutet att ta betalt var så dumt att han valde att avgå från Hemnets styrelse (läs mer här)

beslutet att ta betalt är märkligt av flera anledningar. För det första är ägs Hemnet idag av mäklarna genom deras branschförbund (Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet) samt av de två största mäklarkedjorna Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling. Eftersom dessa både mäklarfirmor alltså är större ägare än alla andra mäklarfirmor. Det innebär i praktiken att alla andra mäklarfirmor betalar pengar till dessa företag för att annonsera på Hemet. Dvs mindre firmor betalar till större konkurrenter för något man tidigare var övrens om skulle vara gratis. Något annat som också är märkligt är att man från Hemnets sida hävdar att man behöver pengarna för att fortsätta utveckla sajten. Detta trots att man fö bara några månader sedan meddelade att man gjort rekordresultat med en omsättning på 70 mkr och en vinstmarginal på över 20%. Lägger man till de uppskattningsvis 30-40mkr som den nya avgiften drar in till Hemnet så kan de göra ganska mycket utveckling och ändå blir det vinst över till ägarna - främst då Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Fortsätter Hemnet att göra både konsumenter och mäklare besvikna med liknande giriga beslut finns det risk/chans att någon av konkurrenterna får mer luft under vingarna. Närmast till hands att hota Hemnet är nog trots allt Booli som drivs av innovativa och driftiga personer - de kanske kan utnyttja Hemnets hybris..