Sök bostad - Hemnet, Booli, Boliga, Bospindeln osv.

Äntligen fler alternativ

Under många år har man som bostadssökare varit utlämnad till en enda tjänst (Hemnet) för att söka efter objekt till salu. På senare tid har det dock vuxit framt ett antal spännande alternativ som:

1. Booli

2. Boliga

3. BoSpindeln

Hemnet inte längre ensamma

Hemnet är Sveriges mest besökta bostadsmarknad på nätet. Hemnet startades 1998 i ett gemensamt initiativ från Sverige fastighetsmäklare. Fram till 2007 kan man säga att Hemnet i stort sett har haft monopol på bostadssök i Sverige. Hemnet och mäklarna har med juridiska medel slagit ned på alla försök till att ta fram alternativ till Hemnet.

Hemnet ägs och drivs gemensamt av Fastighetsmäklarförbundet FMF, Fastighetsbyrån, Mäklarsamfundet och Svensk Fastighetsförmedling i samarbete med Dagens Nyheter och Göteborgsposten.

På senare år har en rad olika företag och sajter identifierat att det finns ett växande behov av bättre fungerande tjänster för att söka bostäder på internet. Några av dessa är "Allt om bostad", Hus.se & Mäklar.se & Lägenhet.se, Booli, BoSpindeln och Boliga. Alla dessa har dock snabbt få känna på Hemnets monopolfasoner.

Hemnet en monopolist

Det man hela tiden frågar sig när det gäller Hemnet är varför de inte satsar på att göra något som är bra istället för att lägga allt krut på att attackera de som försöker skapa något nytt? Faktum är att Hemnet under snart 10 års tid har haft ett gyllene läge att leda utvecklingen av bostadssök inte bara i Sverige utan i hela världen.

Att ingen hos Hemnet vänt blicken mot den internationella scenen för bostadssök är märkligt. På senare år har utvecklingen gått rasande fort i många länder. USA är ett exempel där tjänster som t.ex. Zillow eller Trulia har revolutionerat hur man söker efter bostäder och vilken information som bostadssökare vill ha. Konkurrens kan verkligen driva utveckling. Jämför Zillow eller för den delen svenska Booli eller Boliga med Hemnet! Det känns lite granna som att jämföra en modern ICA Maxi med en Polsk matvarubutik anno 1983...

Hemnet har haft resurserna och en total kontroll över datat, vilket många tjänsteutvecklare bara kan drömma om. Men de har inte utnyttjat sin position utan hela tiden slagit sig för bröstet och trott att de är bra för att de har många besökare.

Men besökarantalet är såklart ett utslag av att Hemnet är ett monopol. Och att vara marknadsledande när man driver ett monopol är ju per definition inte så trassligt. De statliga monopolen som Systembolaget och Apoteket utsätts åtminstone för löpande granskning från kontrollorgan, vilket gör att de antagligen kommer att vara relativt livsdugliga även i en framtid där det råder konkurrens.

Detsamma kan man dock knappast säga om Hemnet. Hemnet kommer med stor sannolikhet att få det svårt framöver. Ingen hos Hemnet verkar vara öppen för och ta åt sig kritik, vilket gör att de inte utvecklas. En vacker dag kommer Hemnet se sina fina besökarsiffror rasa till förmån för de mer nytänkande och innovativa söktjänsterna. Och gissningsvis så är det Booli som tar över stafettpinnen från Hemnet i Sverige inom ett par år.

Allt om Bostad krossades av Hemnet

Hemnets första större seriösa utmanare "Allt om bostad" krossades genom att Hemnet och mäklarsamfundet stämde dem för att de indexerade upp material från Hemnet och länkade till annonser. Så här skrev man på Realtid.se 2007-06-07 "Det var den 16 april i år som sajten gick i konkurs. Ett bidragande skäl var att mäklarnas bostadssajt Hemnet hade stämt Allt om Hemmet för länkning till Hemnets bostadannonser. Konflikten skapade drygt en miljon kronor i advokatkostnader för Allt om Bostad. Det och svårigheter att kommersialisera sajten bidrog till konkursen."

Hemnet slår ned på nästa försök till nyskapande Hus.se m.fl.

Nästa större satsning som råkade ut för Hemnet och mäklarsamfundets juridiska härjningar var Umeåföretaget Quality Unlimited som under 2006 köpte upp domänerna Mäklare.se, Hus.se och Lägenhet.se för att skapa tjänster som skulle komma bostadssökare till gagn. Företaget finns fortfarande, men utvecklingen av deras tjänster verkar ha stannat av sedan mäklarna genom mäklarsamfundet skickade sina jurister på företaget för att stoppa deras verksamhet. Här agerade mäklarna på ett utstuderat sätt när man från Mäklarsamfundet skickade en uppmaning till alla svenska mäklare att enskilt skriva till Quality Unlimited för att på sätt dränka dem i admininstration. För den intresserade finns brevmallen som Mäklarsamfundet satte samman att läsa här - varningsbrev mäklare.se

Booli - kunskap och kapital bryter Hemnets monopol

2007 kan bli et historiskt år inom svensk bostadssök när söktjänsten Booli grundas av ett antal mycket namnkunniga personer. Grundarna är Daniel Kaplan, som även startade Tradera, Peo Nilsson, grundare av Pacer, samt Michael Casselbrant, grundare av Alliance Svenska Holding AB. Dessa personer är inte bara väldigt erfarna inom Internet- och fastighetsbranschen, de har kapital, kontakter och en strategi för hur de skall kunna bygga en tjänst som på allvar tar upp kampen med Hemnet.

Den stora skillnaden mot de tidigare initiativen för att skapa alternativ till Hemnet är att Booli inte satsar på att indexera (eller som Hemnet kallar det -stjäla) innehåll från Hemnet, istället så lägger de ett jättejobb på att indexera de enskilda mäklarnas hemsidor. Detta gör att Hemnet själva inte kan ge sig på Booli eftersom det inte är deras "förädlade material" som Booli använder sig av utan de enskilda mäklarnas annonser.

Detta hindrar dock inte Hemnet och mäkarsamfundet från att åter gräva upp stridsyxan och med juridiska medel försöka ge sig på även Booli i början av 2008. Detta ganska lustiga brev (om man tror på konkurrens och webbens funktion som fri informationskanal) skickades ut av mäklarsamfundets ordförande Lars Kilander i slutet av februari 2008 till Sveriges mäklare - branschnytt nr 4 2008 - Hemnets position riskeras!

Man undrar vad konkurrensverket pysslar med när en branschorganisation kan hålla på så här? Dessutom fascineras man av att inte mäklarsamfundet och Hemnet har lyckats engagera någon som vet något om webb 2.0, bloggar, nya tjänster, nya tekniker - allt det där som faktiskt har hänt på nätet sedan 1998 när Hemnet startade?

Booli var dock väl förberedda och verkar inte ha blivit speciellt skrämda av Hemnets vapenskrammel. Utvecklingen av sajten fortsätter och nya funktioner tillkommer nästan dagligen. Det är tydligt att Booli till skillnad från Hemnet har tittat mycket på de amerikanska kollegorna Zillow och Trulia.

Fler alternativ BoSpindeln och Boliga

Hemnets strategi att med juridiska medel stoppa all konkurrens är såklart dödsdömd. Under 2008 har det skapats ytterligare ett par söktjänster i kölvattnet till Booli. Dessa är BoSpindeln.se Boliga.se.

Även Boliga och BoSpindeln har kontaktats från av Hemnet/Mäklarsamfundet med hot om juridiska åtgärder om de inte slutar att göra mäklarnas objekt sökbara. Se gärna följande:

Artikel i internetworld om nya aktörer som pressar Hemnets monopol

Di.se tar upp Mäklarsamfundets attack på Boliga

Här är även brevet som Mäklarsamfundets ordförande Lars Kilander skickade till Boliga. Här finns även svaret från Boliga. 

Om utvecklingen fortsätter kommer det bli så dyrt och tidskrävande för Hemnet att bedriva juridiska processer till höger och vänster att de inte har en chans att sköta sin "core business" som de iofs inte verkar ha fokuserat på sedan sent 1900-tal...

Aktörer på den svenska marknaden för bostadssök

Idag kan man alltså säga att det det är 5 st alternativ för dem som vill ha ett verktyg för att söka bostäder till salu i Sverige.

1. Hemnet.se

2. Booli

3. BoVision

4. Boliga

5. BoSpindeln