Skrivuppdrag mäklare

Om du är på väg att göra en privat bostadsaffär, oavsett om du är köpare eller säljare, så kan det uppstå ett behov av att anlita en mäklare för att hantera köpekontraktet.

Banker kräver ofta att en mäklare upprättar köpekontrakt

Nuförtiden är det ofta ett krav från bankerna att det är en mäklare som upprättar köpekontrakt för hus och överlåtelseavtal för bostadsrätt. Är det inte en mäklare som sköter dokumentationen så beviljas inte köparen lån med bostaden som säkerhet. Det kan tyckas onödigt ibland, men bankerna hanterar många affärer och för att minska sin egen administration så ställer de krav på att det är en yrkesman som lyder under fastighetsmäklarlagen som hanterar affären.

Skrivuppdrag är bra för både köpare och säljare

Det är inte bara bankerna som har nytta av att parterna anlitar en mäklare. Ofta är åtminstone den ena parten inte särskilt påläst vad som gäller, rent juridiskt, vid bostadsaffärer. Då är det bra att en erfaren mäklare att luta sig mot och rådfråga. Mäklaren fungerar ofta som en katalysator i diskussionerna mellan köpare och säljare. Genom att anlita en mäklare för ett skrivuppdrag kan man således undvika många fallgropar.

Anlita mäklare för skrivuppdrag

Om man anlitar mäklare för bara själva kontraktsarbetet så kallar man det ett skrivuppdrag. Det finns fastighetsmäklarfirmor som har tydliga erbjudanden med fasta priser och tydlig beskrivning av vad som ingår i skrivuppdraget. Generellt kan man säga att Nätmäklare normalt är billigast på skrivuppdrag. Nätmäklarna har också färdiga rutiner för att hantera processen med köpekontakt/överlåtelseavtal och tillträdet på ett smidigt sätt.

Vad kostar ett skrivuppdrag?

Ett skrivuppdrag behöver inte vara särskilt dyrt. Men bor man i storstäderna kan det vara värt att fråga runt lite innan man bestämmer sig. Där är det inte ovanligt att mäklare vill både 20- och 30-tusen kronor bara för ett skrivuppdrag. Men det behöver inte vara så dyrt. Tipset är då att anlita en mäklare som är van att hantera skrivuppdrag och har en standardiserad process för detta.

Kontakta t.ex Privatmäklaren genom sajten Skrivuppdrag.com om du vill anlita mäklare för skrivuppdrag köpekontrakt/överlåtelseavtal. Där erbjuds snabb och proffsig service till ett rimligt arvode