Sälja bostad privat - utan mäklare

Det har under en längre tid funnits ett antal sajter som erbjuder bostadssäljare att själva annonsera sina bostäder helt privat. På så sätt kan en privatperson nå ut till relativt många spekulanter utan att behöva blanda in någon mäklare.

Bra att veta om du skall sälja din bostad privat

Att sälja en bostad helt privat kan vara komplicerat. Det är många regler och lagar som både köpare och säljare bör känna till. När man använder sig av en mäklare så ser han/hon till att informera köpare och säljare om deras rättigheter och skyldigheter.

Några nackdelar med att sälja din bostad privat är:

  1. Ditt objekt presenteras inte på Hemnet.se (fortfarande Sveriges absolut viktigaste marknadsföringskanal för bostäder)  
  2. Köparna är ofta mer skeptiska till att köpa helt privat.
  3. Det finns ingen mäklare att fråga när det uppstår frågor kring lagar och regler.
  4. Det finns ingen mäklare som tar hand om kontrakten och övrig dokumentation av affären

Om man trots allt känner att man har kunskapen att sälja sin bostad helt själv så finns det webbplatser där man kan annonsera som privatperson. Ett bra alternativ för den som vill hantera delar av affären själv är att anlita en Nätmäklare. Att anlita en Nätmäklare är ett perfekt mellanting för dig som vill pressa ned arvodet och är beredd att göra lite jobb själv.

Exempel på annonsplatser

Exempel på några etablerade annonsmarknader där du kan sälja utan mäklare är:

Det finns såklart fler annonsmarknader som kan vara värda att annonsera på. Men med ovanstående når man stora delar av "privatmarknaden".