Sälja bostad privat - utan mäklare

Det har under en längre tid funnits ett antal sajter som erbjuder bostadssäljare att själva annonsera sina bostäder helt privat. På så sätt kan en privatperson nå ut till relativt många spekulanter utan att behöva blanda in någon mäklare.

Bra att veta om du skall sälja din bostad privat

Att sälja en bostad helt privat kan vara komplicerat. Det är många regler och lagar som både köpare och säljare bör känna till. När man använder sig av en mäklare så ser han/hon till att informera köpare och säljare om deras rättigheter och skyldigheter.

Några nackdelar med att sälja din bostad privat är:

  1. Ditt objekt presenteras inte på Hemnet.se (fortfarande Sveriges absolut viktigaste marknadsföringskanal för bostäder)  
  2. Köparna är ofta mer skeptiska till att köpa helt privat.
  3. Det finns ingen mäklare att fråga när det uppstår frågor kring lagar och regler.
  4. Det finns ingen mäklare som tar hand om kontrakten och övrig dokumentation av affären

Om man trots allt känner att man har kunskapen att sälja sin bostad helt själv så finns det webbplatser där man kan annonsera som privatperson. Ett bra alternativ för den som vill hantera delar av affären själv är att anlita en Nätmäklare. Att anlita en Nätmäklare är ett perfekt mellanting för dig som vill pressa ned arvodet och är beredd att göra lite jobb själv.

Exempel på annonsplatser

Exempel på några etablerade annonsmarknader där du kan sälja utan mäklare är:

Det finns såklart fler annonsmarknader som kan vara värda att annonsera på. Men med ovanstående når man stora delar av "privatmarknaden".

Strategi för att testa marknaden för din bostad

För att på ett effektivt sätt testa marknaden för din bostad kan du skapa en en annons genom Privatmäklaren. Där kan du på ett billigt sätt skapa en helt privat annons som visas på Booli. Privatmäklarens verktyg för att skapa annonser är mycket flexibelt. Om du ser till att lägga fokus på bra bilder och en utförlig text så får du en annons som är jämförbar med de flesta mäklares. Skapa sedan länkar till annonser från t.ex Blocket och olika sociala medier för att få så mycket besök som möjligt till din proffsiga annons.

Med denna strategi kan du för några hundralappa testa marknaden för din bostad på ett väldigt proffsigt och effektivt sätt.