Nätmäklare

De nya fastighetsmäklare som i media kallas nätmäklare eller internetmäklare har etablerat sig på allvar under det sista året.

Vad skiljer dessa nya billiga mäklare från de traditionella mäklarna?

Det som utmärker nätmäklare bland andra mäklare är framförallt det låga fasta arvodet. För att erbjuda detta låga arvode har nätmäklarna valt att låta säljarna själva ta hand om vissa moment i försäljningen. Det handlar i första hand om att säljarna tar hand om visningar medan nätmäklarna tar hand om om marknadsföring och administration.

Nätmäklare är fulllvärdiga fastighetsmäklare. Nätmäklare har samma utbildningar, ansvar och är medlemmar i mäklarsamfundet/fastighetsmäklarförbundet. Skillnaden är att de har valt ett något annorlunda arbetssätt jämfört med de traditionella mäklarna.

Argument för och emot nätmäklare

Företrädare för de traditionella mäklarna brukar påstå att det är ett betydligt sämre alternativ att, som nätmäklarna, låta säljarna själva sköta visningarna. Traditionella mäklare hänvisar till att nätmäklare inte tar hänsyn till köparna som kan känna sig obekväma med att ha säljaren istället för mäklaren med på visningen.

Från nätmäklarnas sida hörs istället motargument om att säljarna är de bäst lämpade personerna att hålla visningarna. De vet ju allt om bostaden de säljer.

Många säljare och köpare har tröttnat på mäklare som många gånger missköter visningar och överlåter på assistenter att sköta jobbet, samtidigt som mäklarna tar ut höga arvoden. Nätmäklarnas erbjudande uppfattas i detta sammanhang som passande - ett lågt fast arvode där man vet vad man får.

Att anlita nätmäklare

Om man funderar på att anlita en nätmäklare skall man tänka igenom om man har tid och lust att engagera sig lite extra i försäljningen. Har man det så kan man spara tiotusentals kronor på mäklararvodet genom att anlita en nätmäklare.

Exempel på nätmäklare är

  • Privatmäklaren - 1 500 kr initialt för fotografering och annonsering.
    Resterande 13 500 kr endast vid färdig försäljning. Totalt 15 000 kr
  • Hemverket - från 10 000 kr. 5000 betalas direkt oavsett om man får sålt eller ej. Vid färdig försäljning betalar man ytterligare 5000 kr. Total 10 000 kr

Nätmäklare benämns ibland även Internetmäklare, mäklare på internet, distansmäklare, lågprismäklare eller lightmäklare

Proffshjälp - välja mäklare

Tjänsten är kostnadsfri

1. Registrera din bostad
-En kort beskrivning räcker.

2. Vänta på anbud
-Mäklarna skriver pris, presentation och vad som ingår.

3. Jämför och anlita
-Välj ut ett par att träffa och välj den bästa för dig!


Börja här >>